«Η εφηβεία είναι σαν μια δεύτερη γέννηση που γίνεται προοδευτικά»

Froncoise Dolto

Συμβουλευτική για Εφήβους


Η εφηβεία είναι μία περίοδος που ανοίγει στον νέο άνθρωπο καινούριους δρόμους για εξερεύνηση του κόσμου και του εαυτού του. Ο έφηβος/ η έφηβη νιώθει πως δεν είναι πια παιδί, αλλά ούτε και ενήλικας. Ονειρεύεται, νιώθει πιο ανεξάρτητος, γεμάτος από επιθυμίες, αναζητήσεις και δημιουργική περιέργεια, αισθάνεται πιο έτοιμος να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, ωστόσο συχνά κατακλύζεται από αγωνίες και αίσθημα αβεβαιότητας. Και αυτό γιατί βρίσκεται σε ένα στάδιο μεταβατικό. Είναι τόσα πολλά που αναθεωρούνται στον εσωτερικό του κόσμο και τίθενται υπό διαπραγμάτευση μέσα του. Μερικά από τα θέματα που απασχολούν έναν έφηβο έντονα μπορεί να είναι:

·         η σχέση του με την οικογένειά του και τους συνομηλίκους του

·         η ταυτότητά και η προσωπικότητά του

·         ο επαγγελματικός του προσανατολισμός

·         οι σχέσεις με το άλλο φύλο

·         τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του

 

Όλα αυτά τα τόσο σημαντικά ερωτήματα πολύ συχνά θέτουν δυσκολίες και δημιουργούν ένταση, δυσφορία, ακόμα και απογοήτευση και θυμό. Πολλές φορές μάλιστα δημιουργούνται και συγκρούσεις με αποτέλεσμα να περιπλέκονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Είναι πολύ ελκυστικό αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο να έχει να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «ποιος είμαι;» και «ποιος θέλω να γίνω;». Αυτό που κάποτε ήταν,μοιάζει σαν να γκρεμίζεται και πολλές φορές έτσι είναι. Για να ανοιχτεί κανείς σε μια νέα πορεία έχει να αφήσει την προηγούμενη, έτσι και οι έφηβοι ξανα- δημιουργούν την ταυτότητά τους, κρατώντας όσα τους είναι σημαντικά και χρήσιμα και αφήνοντας χώρο για τα καινούρια τους ανοίγματα, βάζοντας το προσωπικό τους στίγμα.

 

Στη συμβουλευτική ο έφηβος έχει ένα πλαίσιο όπου μπορεί να διερευνήσει με ασφάλεια, εμπιστευτικότητα και σεβασμό στην προσωπικότητά του όλα τα ερωτήματα που τον απασχολούν και να παράγει τις δικές του απαντήσεις. Είναι μια διαδικασία που δίνει χώρο και χρόνοστις αλλαγές που βιώνει ο έφηβος και εμπνέεται από τη βεβαιότητα απέναντι στην έμφυτη ικανότητά του να δημιουργεί, να χαίρεται το δυναμικό του και να ανοίγεται με εμπιστοσύνη και ευθύνη στη ζωή.