Θεραπεία Ζευγαριού


Ζευγάρι είναι η συνάντηση δύο ανθρώπων και η συνομιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους κόσμους και τις πραγματικότητές τους. Σ΄αυτή τη συνάντηση ο καθένας έρχεται με τις δικές του προσδοκίες , τις ευχές και τις επιθυμίες του. Και οι δύο προσδοκούν τη βίωση της ευτυχίας. Συμβαίνει όμως πολλές φορές η διαφορετικότητα του άλλου να κλονίζει τα θεμέλια της ευτυχίας που με τόση λαχτάρα μπαινουμε να προσφέρουμε και να δεχτούμε. Η ηρεμία και ο έρωτας μπορεί να δώσουν τη σκυτάλη στην ένταση και την απόσταση.

Στη θεραπεία ζεύγους δίνεται η ευκαιρία στον κάθε σύντροφο να συνειδητοποιήσει τη σημασία της δικής του συμμετοχής στη δημιουργία χαράς στη σχέση.

Στόχος δεν είναι η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων που τελικά δεν ικανοποιούν κανέναν, αλλά η ανάδειξη κοινών τρόπων συνύπαρξης και επικοινωνίας.

Όταν ο άλλος βιώνεται ως πηγή εμπλουτισμού η διαφορετικότητά του δεν αποτελεί απειλή, αλλά αφορμή για αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας και τρόπων σχετίζεσθε.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι σύντροφοι μπορούν να κατανοήσουν τις ομοιότητές τους, να αναγνωρίσουν τα στοιχεία εκείνα που τους έφεραν κοντά και να ενσωματώσουν τις διαφορές τους ως πηγές ομορφιάς από τις οποίες μόνο να κερδίσουν έχουν.

Δέσμευση δε σημαίνει αναζήτηση της χρυσής τομής.

Δέσμευση είναι η ελευθερία να μοιράζομαι τον κόσμο μου με έναν άλλο άνθρωπο, να εξερευνώ και να εμπλουτίζομαι από το δικό του κόσμο και να συναντιέμαι μαζί του σε έναν καινούριο και μοναδικό γαλαξία.

"Αφήστε την αγάπη να είναι σαν μια κινούμενη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές των ψυχών σας.
Γεμίστε τις κούπες ο ένας του άλλου, αλλά μην πίνετε από την ίδια κούπα.
Δίνετε ο ένας στον άλλο από το ψωμί σας, αλλά μην τρώτε από το ίδιο κομμάτι.
Τραγουδάτε και χορεύετε μαζί, αλλά ας μένει ο καθένας μόνος του, καθώς οι χορδές του λαγούτου είναι μόνες, παρόλο που δονούνται με την ίδια μουσική.
Να στέκεστε μαζί, κι ωστόσο όχι πολύ κοντά μαζί.
Γιατί οι κολώνες του ναού στέκονται χώρια,
και η βελανιδιά και το κυπαρίσσι δε φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου."

Χαλίλ Γκιμπράν