Ομαδική ψυχοθεραπεία

Θεραπεία Ομάδας Ενηλίκων

Η ομαδική ψυχοθεραπεία στοχεύει στην κατάκτηση της αυτογνωσίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικής και διαπροσωπικής λειτουργικότητας.omadiki_psicho

Μέσα σε κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αποδοχής της διαφορετικότητας του κάθε προσώπου, οι συμμετέχοντες μοιράζονται προσωπικά τους βιώματα, επεξεργάζονται δυσκολίες και ανακαλύπτουν την καθολικότητα των εμπειριών μέσα από τις αφηγήσεις των υπόλοιπων μελών.

Η ομαδική θεραπεία αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία εμπειρία δεν στερείται ανθρωπινότητας, καθολικότητας, αλλά και σεβασμού.

Η επιλογή των μελών που συμμετέχουν σε θεραπευτική ομάδα είναι ευθύνη του θεραπευτή και αποφασίζεται ύστερα από ατομική συνάντηση.

Η θεραπεία ομάδας απευθύνεται σε ενήλικες και των δύο φύλων, η εκάστοτε ομάδα ωστόσο απαρτίζεται αποκλειστικά από άτομα του ίδιου φύλου.


 

 

Ομάδες Συμβουλευτικής Εφήβων

group5

Οι ομάδες εφήβων στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση των εφήβων σε θέματα που τους απασχολούν έντονα στην ιδιαίτερη αυτή φάση της ζωής τους.

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, συζήτηση, μοίρασμα και κατευθύνσεις του θεραπευτή οι έφηβοι επικοινωνούν και επεξεργάζονται συναισθήματα και αγωνίες τους, βρίσκουν κοινά σημεία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και συνειδητοποιούν πως και οι συνομήλικοί τους μοιράζονται αντίστοιχους προβληματισμούς.

 

Μερικά θέματα που μπορούν να επεξεργαστούν οι έφηβοι μέσα από τις ομάδες είναι οι διαφυλικές σχέσεις, οι φιλίες, η αυτοεκτίμηση, η διαμόρφωση ταυτότητας και αξιών, η σεξουαλικότητα, η διαχείριση άγχους, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η επικοινωνία με τους γονείς.

  

Ομάδες Σχολών Γονέων

group4

Οι σχολές γονέων είναι εκπαιδευτικές και απευθύνονται στους γονείς που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε αναπτυξιακής φάσης των παιδιών τους. Μέσα από μία ευρεία θεματολογία που επιλέγεται προσεκτικά από τον συντονιστή της ομάδας και εμπλουτίζεται από τα αιτήματα των γονέων που συμμετέχουν, τα μέλη της ομάδας προβληματίζονται, επικοινωνούν και εκπαιδεύονται σε πιο λειτουργικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το παιδί ή τον έφηβο. Επεξεργάζονται ομαδικά και προσωπικά και αναζητούν λύσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν και που ταιριάζουν στην οικογένειά τους.

Οι ομάδες γονέων δεν έχουν ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό δεν προϋποτίθεται έκθεση προσωπικών βιωμάτων των μελών.

Σε κάθε ομάδα και με ευθύνη του θεραπευτή συμμετέχουν γονείς με παιδιά ίδιας αναπτυξιακής φάσης ώστε να διασφαλίζεται η σύμπνοια των ενδιαφερόντων και ο αμοιβαίος εμπλουτισμός.

Στις ομάδες γονέων μπορούν να συμμετέχουν είτε ένας γονέας ατομικά είτε και οι δύο γονείς.