Επαγγελματικός προσανατολισμός

epagel_program

Το να καλείσαι να αποφασίσεις για το μέλλον σου σε μια ηλικία που ξέρεις αρκετά για τον εαυτό σου αλλά τόσο λίγα για το μέλλον σου δεν είναι εύκολη απόφαση. Το άγχος που βιώνεις τότε δεν δείχνει παρά το πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζεις την απόφαση για τις σπουδές και την επαγγελματική σου πορεία και μόνο καλό είναι αυτό. Ναι, είναι και δύσκολο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η απόφασή σου να είναι ξεκάθαρη, ρεαλιστική και πάνω απ’ όλα να σε ευχαριστεί.

 

Τι είναι η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι μία ολοκληρωμένη διαδικασία που βοηθά τους εφήβους (15- 18 ετών) να διερευνήσουν τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους τους ώστε να προβούν σε ξεκάθαρες και ρεαλιστικές αποφάσεις σχετικά με τη μορφωτική και επαγγελματική τους πορεία.

  • Ποια είναι η διαδικασία

Οι έφηβοι συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια και κατόπιν συμμετέχουν σε συνεδρίες συμβουλευτικής.

Τα ερωτηματολόγια είναι επιστημονικά εργαλεία ειδικά κατασκευασμένα με βάση τα δεδομένα της χώρας μας και αξιολογούν:

  • Ενδιαφέροντα: τι θα ήθελα να κάνω;
  • Ικανότητες: σε τι είμαι καλός/ καλή;
  • Χαρακτηριστικά προσωπικότητας: τι μου ταιριάζει;

 

Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων εκτιμούνται σε συνδυασμό με:

  • Τους στόχους του εφήβου
  • Τις σχολικές επιδόσεις του
  • Τις επαγγελματικές προοπτικές

 

Οι συμβουλευτικές συναντήσεις βοηθούν τον έφηβο να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα της διαδικασίας, να διατυπώσει τις σκέψεις, τις απόψεις και τις επιθυμίες του και να χαράξει τα δικά του σχέδια.

Η συμμετοχή της οικογένειας του εφήβου στο πέρας της διαδικασίας εφόσον είναι επιθυμητή και από τις δύο πλευρές είναι πολύ σημαντική ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές και να στηριχθούν οι αποφάσεις του.

Στο τέλος, παραδίδεται αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων με συγκεκριμένες προτάσεις στις οποίες έχει καταλήξει ο έφηβος με τη βοήθεια του συμβούλου, καθώς και πηγές ενημέρωσης στο διαδίκτυο.